piątek, 18 marca 2016

Chutney gruszkowo-dyniowy z polędwiczkami wieprzowymi

Prosty pomysł na przygotowanie zdrowego obiadu.
Przepis pochodzi od Dietomat


Składniki: 1 porcja

  • Gruszka ( 1 mała sztuka - 130 g)
  • Dynia (150 g)
  • Cebula ( 1 mała sztuka - 70 g )
  • Czosnek ( 1 ząbek)
  • Imbir ( 1 szczypta - 2 g )
  • Kurkuma ( 1 łyżeczka - 2 g )
  • Cynamon ( 1 szczypta - 1 g )
  • Rodzynki ( 1 łyżeczka - 15 g )
  • Ocet jabłkowy ( 1 łyżeczka - 6 g )
  • Miód ( 1 łyżeczka - 12 g )
  • Masło kokosowe ( 1 łyżeczka - 10 g)
  • Polędwiczki wieprzowe, surowe (150 g)



Wykonanie:
Gruszkę i dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, dodaj miód, przypraw i skarmelizuj. Dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka i podsmaż aż się zeszklą. Dodaj dynię i duś aż trochę zmięknie, a następnie dodaj gruszkę. Gotuj wszystko aż nadmiar płynu odparuje (ok 15-20 min). Potem dolej ocet, dodaj rodzynki i znowu gotuj ok. 10 min.
Polędwiczki pokrój na cienkie plastry, posól, popierz z każdej strony i smaż z każdej strony ok. 2 min. Całość podawaj razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz