niedziela, 23 sierpnia 2015

Mini deser Pavlova

Przychodzą do Ciebie niezapowiedziani goście w lodówce masz tylko jajka oraz śmietankę 30%, w szafce cukier, na blacie owoce sezonowe i robisz im z tego słynny deser Pavlova.
Nazwa tego deseru pochodzi od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej i nie jest to nic innego jak torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną i owocami. Banalnie prosty australijski przepis z którego wyczarujesz świetnie prezentujący się poczęstunek.



składniki na beze:
  • 4 białka 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
krem:
  • 0,5 l śmietanki 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanfixu ( niekoniecznie)
  • owoce lub konfitury
Wykonanie:
  • białka ubij na sztywno, dodaj cukier, mąkę a na koniec ocet, który zwiększy elastyczność bezy,
  • uformuj 4-6 bez na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  • zapiecz bezy w 180°C przez około 20-25 minut.
  • ubij śmietanę z cukrem pudrem i fixem (uważaj żeby się nie zważyła),
  • połóż bezę na talerz, nałóż łyżkę bitej śmietany i posyp owocami.







1 komentarz: