niedziela, 23 sierpnia 2015

Quiche z kurczakiem, cukinią i mascarpone w sosie jogurtowym


Tarty i Quiche są na tyle fajne, że można je robić z czym dusza zapragnie. Warto nauczyć się tego prostego przepisu na ciasto i tworzyć swoje własne kombinacje smaków. Masę wylewaną na ciasto robi się z mleka, bądź śmietanki lub serów białych. Żeby masa związała wszystkie składniki dodaje się do niej albo jajka, albo mąkę ziemniaczaną. Oto cała tajemnica robienia tego wytrawnego ciasta.


Składniki na ciasto:

  • 1 jajo
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli

pozostałe składniki:
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki
  • 3 jajka
  • 200 g indyka/kurczaka (filet)
  • jedna mała cukinia
  • sól, pieprz, świeże zioła
Wykonanie:
  • wyrabianie ciasta: mąkę, masło, jajo i sól ugniatam w misce na jednolitą masę. Powinna powstać taka lekko krucha i wilgotna kula ciasta. Zawiń tą kulę w folie aluminiową i schowaj do lodówki na około godzinę ( wszystkie przepisy na kruche ciasto zalecają trzymanie ciasta w lodówce, ale nie jest to konieczne, kilka razy piekłam nieschłodzone ciasto i też było ok)
  • ciasto rozwałkuj do grubości około 5 mm na kształt pasujący do formy,
  • ułóż rozwałkowane ciasto w formie lub oblepiaj formę kawałkami ciasta,
  • zapiecz ciasto przez około 10 minut w 150°C i wyciągnij do ostygnięcia.
  • mięso pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku lub podsmaż na oliwie z ziołami,
  • wbij jajka do miski i wymieszaj je z śmietanką, mascarpone, pieprzem i solą
  • upieczone/usmażone mięso połóż na zapieczone ciasto, zalej masą i poukładaj pokrojoną w talarki cukinię,
  • piecz przez 30 minut w 180°C,
  • podawaj z jogurtem naturalnym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz