Składniki: (na 18 pączków)
- 60dkg maki pszennej
- 50dkg drożdży
- 6 żółtek
- 150g cukru
- 30 ml rumu lub spirytusu
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 125g roztopionego masła
- 1 kg smalcu
- 1 słoik konfitury z róży
- cukier puder
Wykonanie:
- Do drożdży dodaj łyżkę cukru, mieszaj w kubeczku i czekaj do rozmnożenia ( drożdże pod wpływem cukru zrobią się płynne).
- Utrzyj cukier z żółtkami.
- Podgrzane mleko z solą dodaj do masy z żółtek.
- Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej do niej drożdże oraz masę z żółtkami i rum, który powoduje mniejszą nasiąkliwość ciasta tłuszczem.
- Całość dokładnie wymieszaj i pod koniec dodaj roztopione i ostudzone masło.
- Odstaw przygotowane ciasto na godzinę w ciepłe miejsce
- Wyłóż ciasto na stolnicę posypana mąką.
- Wałkuj ciasto na grubość 2 cm i wycinaj kółka.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
- Ja smażyłam po 5 minut z każdej strony na najniższej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz