Składniki na 2 porcje:
- 200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 1 mała marakuja lub inne owoce
- Do garnuszka wlej mleko kokosowe, śmietankę, cukier i całość zagotuj.
- W miedzy czasie do filiżanki wsyp dwie płaskie łyżeczki żelatyny i wymieszaj je z dwiema łyżeczkami gorącej wody.
- Zdejmij Garnek z kuchenki i dodaj powoli żelatynę ciągle mieszając.
- Odstaw gotową masę do ostygnięcia i co jakiś czas ją mieszaj.
- Kiedy konsystencja ostygnie i zgęstnieje przelej ją do małych foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej na całą noc.
- Aby wyjąć Panna Cottę z foremki, musisz ją uprzednio wstawić na chwilkę do cieplej wody. Kiedy zauważysz, że boki odchodzą przewróć ja i wyłóż na talerz.
- Udekoruj czekoladą owocami Physalis i polej kwaśnymi pestkami Marakui.
wygląda obłędnie:) pycha:d
OdpowiedzUsuń