Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru kryształu lub pudru
- 1 jajko
- 200 g obranych orzechów włoskich
- 65 g śmietany 30%
- 30 g cukru kryształu
- 1 jajko
- około 200g ładnych połówek orzechów włoskich
- 125 g cukru kryształu na karmel
- 70 ml śmietanki 30% do karmelu
Wykonanie:
- Do miski wrzuć wszystkie składniki na ciasto i wyrób je na jednolitą masę, po czym schowaj do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i oblep nim formę do tart, przykryj papierem i wysyp groszek lub fasolę ( ciasto będzie równiejsze).
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 20 minut w 180° C, później ściągnij papier i dopiecz jeszcze przez 5 minut.
- Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia.
- Teraz przygotuj masę orzechową, pokrój drobno orzechy i wymieszaj z wyżej wymienionymi składnikami.
- Wyłóż masę na ostudzone ciasto i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.
- Na masę wyłóż połówki orzechów i zrób karmel.
- Do małego, ale szerokiego garnka wsyp cukier, mieszaj go systematycznie, kiedy całkowicie się rozpuści i będzie bez grudek dodaj powoli śmietanę i energicznie mieszaj.
- Karmel musi być lejący, dlatego zaraz po wymieszaniu ze śmietaną nie gotuj go za długo, tylko wylej szybko na ciasto. Zbyt długie podgrzewanie spowoduje redukcję śmietany i karmel wyjdzie twardy.
Powodzenia :)
cudne.
OdpowiedzUsuńpo prostu rozkosz.
OdpowiedzUsuńPyszna jadłam pierwszy raz i bardzo mi smakowala
OdpowiedzUsuń