Pozdrowienia dla Doroty, która zrobiła roladę z malinami równie pyszna jak ta :)
Beza:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże owoce
Wykonanie:
- Ubij białka na sztywno, chwilę przed końcem ubijania dodaj stopniowo cukier i sok z cytryny.
- Rozsmaruj masę bezową na dużą blachę wyłożoną papierem i zapiecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140° i piecz kolejne 10 minut.
- Trzymając za odstający papier wyłóż bezę z formy i odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie ubij śmietanę, pod koniec dodaj serek mascarpone oraz 2 łyżki cukru pudru i owoce.
- Uszykuj sobie materiałową ściereczkę i obsyp ją cukrem pudrem, połóż na nią bezę spodem w dół i odklej papier, przy pomocy tej ściereczki, obróć bezę i posmaruj wierzch kremem.
- Zawiń przy pomocy ściereczki w roladę, zapakuj ją w papier i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę.
narobiłaś mi smaka! i dziękuję za pozdrowienia :) Dorota
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie, chętnie bym teraz taką zjadła do kawy.
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie i bardzo smakowicie :) Zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Sandra - My ordinary life
Robiłam z tego przepisu dwa razy raz z brzoskwiniami i raz z borówkami obie rolady przepyszne.
OdpowiedzUsuńNapewno będzie to jeden z moich ulubionych przepisów.
A poza tym że pyszna to bardzo szybko się ją robi :)