Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy białej surowej lub wędzonej
- 4 duże ziemniaki
- 0,5 litra zakwasu chlebowego
- 2 litry bulionu
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 50 ml śmietany
- 3 jajka
Wykonanie:
- Do garnka nalej około 1,5 litra bulionu i wrzuć całą kiełbasę.
- Gotuj kiełbasę około 30 minut, a następnie wyciągnij i pokrój w półksiężyce.
- Podsmaż kawałki kiełbasy na oliwie tak długo aż się zarumienią.
- Jedną połowę kiełbasy wrzuć do garnka z wywarem a drugą odstaw.
- Dodaj liść laurowy, majeranek, posiekany czosnek i ziele angielskie.
- Obierz, umyj i pokrój ziemniaki.
- Wrzuć ziemniaki do garnka z wywarem i zacznij je gotować, kiedy zmiękną dodaj zakwas i chrzan.
- Dopraw zupę solą i pieprzem, podawaj z odrobiną śmietanki i jajkiem oraz odrobiną pozostałej chrupiącej kiełbaski.
pysznie :) bardzo lubię żurek:)
OdpowiedzUsuń