Składniki: 4-6 porcji
- 400 ml śmietanki 30%
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1-2 laski wanilii
mus truskawkowy: opakowanie mrożonych truskawek oraz kilka listków mięty zmiksuj z 2 łyżkami cukru pudru.
Wykonanie:
- Śmietankę z mlekiem kokosowym zagotuj w małym garnuszku, następnie dodaj cukier oraz miąższ z laski wanilii.
- Do filiżanki wsyp żelatynę i zalej ją gorącą wodą w proporcji 1 do 1, czyli 5 płaskich łyżeczek żelatyny na 5 łyżeczek wody. Całość energicznie wymieszaj i wlej do zagotowanej śmietanki.
- Odstaw masę do ostygnięcia i mieszaj ją co jakiś czas.
- Kiedy śmietanka zgęstnieje i ostygnie przelej ją w mniejsze naczynia, które schowasz do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej całą noc.
ten mus truskawkowy wygląda tak pysznie...!
OdpowiedzUsuńpamiętam, jak pierwszy raz spróbowałam - od razu wiedziałam, że będzie to mój ulubiony deser ;)
OdpowiedzUsuń