Składniki na ciasto:
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na masę:
- 1 pęczek szparagów
- 200g krewetek tygrysich
- 200g sera feta
- 150g sera mozzarella
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 100ml śmietanki 30%
Wykonanie:
- Pokrojone w kostkę masło zagnieć z pozostałymi składnikami na ciasto.
- Gotowe ciasto zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Zimne ciasto wyłóż na formę do tart i zapiecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
- Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki i wrzuć do wrzątku na 10 minut.
- Na zapieczone ciasto wyłóż pokrojone szparagi, pomidory, krewetki i ser feta oraz mozzarella.
- W misce wymieszaj jajka z śmietanką, mieszaj tak długo aż masa stanie się bardziej płynna.
- Wylej masę jajeczną na wyłożone wcześniej składniki.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180°C aż ser się zarumieni.
- Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.
Rewelacyjna tarta!!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas
OdpowiedzUsuńMmm, pycha :-)!
OdpowiedzUsuńApetyczna :) To już chyba końcówka szparagów w tym sezonie..U mnie dziś również zielone, tyle, że w sałatce :)
OdpowiedzUsuń