Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 500g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 20 małych pomidorków koktajlowych
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- sól morska
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować, następnie rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree i ostudzić.
- Do miski pokrusz drożdże i zalej 100 ml ciepłej wody, dodaj cukier i wymieszaj, odstaw na 5 minut.
- Dodaj do drożdży przesianą mąkę i ziemniaki a następnie połącz składniki.
- Dodaj 70ml ciepłej wody i wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie sztywne.
- W 4 łyżkach wody rozpuść 3 łyżki soli morskiej i dodaj do ciasta.
- Wyrabiaj dokładnie ciasto i na koniec wgnieć w ciasto 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Formę 20/30cm wysmaruj oliwą i wyłóż ciasto, poukładaj pomidorki oraz oliwki w odstępach 2-3 cm i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Oprósz ciasto, solą, pieprzem i oregano.
- Piekarnik nagrzej do 200°C i wstaw do niego focaccię na 35 minut.
- Po upieczeniu wyjmij na kratkę i podawaj lekko ciepłą jako dodatek do mięs i sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz