Składniki na ciasto:
- 200g masła
- 2 jajka
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 2 budynie czekoladowe
- 4 łyżki cukru
- 700ml mleka
- 100ml likieru czekoladowego
- 0,5 kg wiśni
Wykonanie:
- Podgrzej mleko, dodaj budyń i cukier. Powstałą masę budyniową odstaw do wystygnięcia.
- Masło pokrój w kostkę, rozbij dwa jajka i ugnieć z pozostałymi suchymi składnikami na ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części 60% i 40%, zawiń w folię aluminiową i schowaj do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i zetrzyj tarką jego większą porcję, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na starte ciasto wyłóż ugotowany i ostudzony budyń wymieszany z likierem, ułóż wydrylowane wiśnie i zetrzyj na wierzch mniejszą porcję ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto około 40 minut
Wygląda pysznie.:)
OdpowiedzUsuńWiśnia i czekolada to bardzo zgrana para :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, musiało smakować bosko! Też uwielbiam to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńWitam.Na jaka wielkosc blachy jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńWyszło, pyszne
OdpowiedzUsuńCzy zamiast likieru czekoladowego można użyć innego alkoholu
OdpowiedzUsuń