Jest dużo sposobów na zrobienie domowych słodyczy, które nie tylko nam nie zaszkodzą, ale także świetnie wpłyną na nasze zdrowie :)
Tym razem zaskakujący przepis na batoniki z fasolowym nugatem w którym nikt nie poczuje fasoli :)
Pierwsza masa czekoladowa:
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady 70- 85% kakao bez cukru
- 1 łyżka domowego masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję resztę składników. Mieszam do uzyskania jednolitej lekko płynnej masy. Całość przelewam na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm. wstawiam do lodówki na około godzinę.
Nugat z fasoli:
- 400 g białej ugotowanej fasoli bez zalewy
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 150 g miodu
- 75 g mąki kokosowej
- laska wanilii
Do malaksera wrzucam fasolę i pozostałe składniki.
Powstałą masę wykładam na czekoladowy spód i wstawiam do lodówki na 2 godziny.
Karmel z daktyli/żurawiny/suszonej śliwki:
- 200 g suszonych daktyli
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych śliwek
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
Miksuję wszystko na jednolitą masę w dobrej jakości blenderze. Należy uważać, aby nie spalić urządzenia. Gotowy karmel wykładam na nugat.
Druga masa czekoladowa:
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady (70- 85% kakao bez cukru)
- 1 łyżka domowego masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- orzechy laskowe
- migdały
- nerkowce
- pistacje
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaje resztę składników. Mieszam do uzyskania jednolitej lekko płynnej masy, przelewam na warstwę karmelu. Całość posypuje orzechami.
Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCo to za czekolada bez cukru?
OdpowiedzUsuńzakup suszonej żurawiny bez cukru graniczy z cudem, jakiej Ty używasz?
OdpowiedzUsuń