Suflet to bardzo delikatna potrawa z jajek, można go przyrządzać na słodko i na słono z różnymi drobno pokrojonymi dodatkami, osobiście polecam robić to danie na śniadanie. Najważniejsza w suflecie jest piana z białek, która nadaje mu puszystość. Bardzo trudno jest zrobić idealny suflet, ponieważ jest wrażliwy na zmianę temperatury i albo wychodzi za mokry, albo za suchy. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika bo będzie katastrofa, suflet opadnie i już nie urośnie. Do wypieku sufletów potrzebne są kokilki, czyli małe naczynia żaroodporne. Dzisiaj kokilki można kupić w co drugim sklepie z artykułami kuchennymi. Ja swoje kupiłam w jednej z sieciówek za jakieś 8zł/szt jednak widziałam tańsze w sklepie internetowym, nawet w cenie 3,5zł/szt. Takie naczynia są przydatne również do robienia babeczek, albo małych porcji zapiekanych warzyw.
Składniki: ( na 4 suflety)
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 50g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Uszykuj dwie miski i rozbij jajka, do jednej żółtka a do drugiej białka.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mleko, rozmieszaj tak aby powstał beszamel.
- Do miski z żółtkami dodaj utarty na grubych oczkach ser i wymieszaj, następnie dodaj posiekany czosnek i sos beszamelowy ( może być ciepły).
- Na koniec ubij białka na sztywno i dodaj do pozostałych składników delikatnie mieszając dopóki się nie połączą, należy ostrożnie mieszać, aby ciasto nie straciło puszystości.
- Foremki wysmaruj masłem i napełnij ciastem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15-18 minut.
- Po wyciągnięciu można posypać startym parmezanem lub ziołami.
Smacznego!
Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń