Składniki:
- 2 świeże zielone ogórki ze skórką
- 1 cebulka
- kiełki warzyw na patelnie ( całe opakowanie)
- 200g tofu (ser sojowy)
- 1 jajko lub woda z maką
- mąka
- Sos:3 łyżki płynnego oleju kokosowego, łyżka octu ryżowego,posiekany ząbek czosnku, sezam, sól, pieprz, łyżeczka cukru.
Olej kokosowy w temperaturze poniżej 21°C jest ciałem stałym, powyżej tej temperatury zmienia swoją konsystencje na płynną. Ja swój olej kokosowy trzymam w lodówce, dlatego miseczkę w której przygotowałam sos, włożyłam do gorącej wody.
Wykonanie:
- Przygotuj sos łącząc wszystkie wyżej wymienione składniki.
- Umyj ogórki i pokrój w cieniutkie paseczki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Kiełki warzyw podsmaż na maśle, przez około 5 minut.
- Zalej ogórka, cebulę i kiełki sosem i odstaw na 20 minut.
- W tym czasie pokrój tofu w kostki i obtocz w jajku/wodzie i mące a następnie smaż na maśle, aż się zarumienią.
- Wymieszaj tofu z warzywami i dopraw jeżeli to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz