Składniki: (na 1-2 porcje)
- 200g twarogu półtłustego
- 1 jajko (osobno żółtko, osobno białko)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- cynamon
- Napełni 2 litrowy garnek wodą do 3/4 objętości i zagotuj.
- W misce ugnieć widelcem ser, dodaj żółtko jaja i cukier.
- Całość wymieszaj, dodaj mąkę i mieszaj dalej.
- Mikserem ubij białko na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj długi okrągły pasek o średnicy około 4-5 cm( podsyp mąką aby się nie przykleiły)
- Wycinaj kawałki jak na kopytka, najlepiej za pomocą nitki, to mój sprawdzony sposób (do noża może przyklejać się ciasto).
- Gotuj pierogi w osolonej i gotującej się wodzie przez 3 minuty od ich wypłynięcia.
- Podawaj z roztopionym masłem i cynamonem.
- Można też podsmażyć pierogi z bułką tartą i posypać cynamonem.
leniwie pierożki- czyli smak dzieciństwa ! pyszny pomysł na szybki, słodki obiad :)
OdpowiedzUsuń