Ptysie z ciasta parzonego, są lekkie i puszyste, ich pierwotnym nadzieniem jest bita śmietana lub krem bezowy (białka+cukier). Ja zrobiłam swoją wersję ptysiów do której dodałam bardzo ciekawy składnik, herbatę matcha (czyt. 'macza'). Jest to japońska herbata wykorzystywana w bardzo podniosłej i uroczystej ceremonii picia herbaty chanoyu
. Tradycyjna ceremonia herbaciana odbywa się w pawilonie herbacianym,
usytuowanym w ogrodzie. Miejsce i atmosfera mają sprawiać wrażenie
iluzorycznego świata i symbolizują oderwanie się od świata zewnętrznego i
codziennych spraw. Do przygotowania takiej herbaty potrzebna jest woda o temp. 80°C i specjalna miotełka w celu uzyskania lekkiej pianki. Osobiście nie polecam pić tej herbaty :) aczkolwiek spróbować można, mnie w smaku przypomina zmieloną trawę zalaną wrzątkiem :) Jest jednak lepszy sposób na wykorzystanie tego szlachetnego w Japonii trunku. Ze względu na bardzo intensywny zielony kolor i sproszkowaną postać wykorzystuje się tą herbatę do zabarwiania potraw. Przy użyciu niewielkiej ilości otrzymamy piękne zabarwienie i nie wyczujemy jej cierpkiego smaku. Niestety ciężko zakupić ją nawet w sklepach herbacianych, ponieważ jest dosyć droga i mało popularna. Nie polecam szukać tej herbaty na mieście, lepiej odrazu w sklepie internetowym ;)
Składniki na ciasto ptysiowe: (na 10 sztuk)
- 1 szklanka wody
- 125g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
bez proszku do pieczenia!
Wykonanie:
- Zagotuj wodę z masłem/margaryną.
- Do gotującej się wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj, zdejmij garnek z palnika, by ciasto się nie przypaliło.
- Jeśli ciasto odchodzi od ścianek i jest lekko szkliste, odstaw je do ostygnięcia.
- W misce ubij jajka i dodaj ostudzone ciasto.
- Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do worka cukierniczego i formuj okrągłe porcje, w sporych odstępach.
- Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
Zielona masa serowa:
- ser mascarpone 250g
- 300ml śmietanki kremówki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 1 łyżka herbaty matcha
- bezy
Wykonanie:
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem i dodaj śmietan-fix.
- Wymieszaj delikatnie całość z serkiem mascarpone.
- Podziel masę na dwie części i do jednej dodaj herbatę matcha.
Przekrój ostudzone ptysie na dwie części i napełnij białą masą a następnie zieloną dokokoła, w środek pokrusz bezę i przykryj drugą połową ciasta.
Pyszne! Zwłaszcza zieloniutki krem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń