Składniki:
na ciasto: (12 pizzerek)
- 50g drożdży
- 1/2 szklanki wody 40° C
- 1 płaska łyżka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- wędlina/salami
- ser
- oliwki
- pomidory koktajlowe
- pieczarki
- kapary
- anchois
- rukola
Wykonanie:
- Zacznij od zagotowania i ostudzenia wody.
- Do małej miseczki pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej ostudzoną wodą. Aby drożdże trochę popracowały zasyp wierzch jedną łyżką mąki i odstaw na 15 minut.
- Do większej miski wsyp 3 szklanki mąki, trochę soli, wbij jedno jajko i wlej rozczyn drożdżowy. Urabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Jeśli będzie za rzadkie dosyp mąki a jeżeli za gęste można dolać trochę mleka.
- Do urobionego ciasta dolej 2 łyżki oliwy, podziel ciasto na 12 równych kulek, ułóż na stolnicy/blacie i zakryj ręcznikiem kuchennym na 30 minut do wyrośnięcia.
- Kiedy kulki ciasta zwiększą swoją objętość posyp je odrobina mąki i wałkuj na małe placki.
- Posmaruj każdy kawałek sosem według uznania i posyp serem. Ważne jest aby posypać ser zanim zaczniemy układać dodatki, ponieważ dzięki temu nasze składniki ładnie się skleją.
- Dodaj swoje ulubione składniki i zapiekaj pizzerki przez 20 minut w 200°C.
super sprawa ;) wypróbuje dzisiaj
OdpowiedzUsuń