Składniki:
- 1/2 opakowania ciasta filo
- 500 g mrożonego szpinaku
- 6 suszonych pomidorów z oliwy
- 270 g sera feta
- 10 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
sos na spód:
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 50 ml śmietanki 30%
- Zacznij od przygotowania mlecznego sosu na spód. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę.
- Utwórz zasmażkę i zalej ją mlekiem energicznie mieszając. Kiedy zacznie gęstnieć zakręć palnik. Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
- Przygotuj farsz!
- Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy i podsmaż posiekany czosnek, na to dodaj szpinak i duś aż woda odparuje.
- Wysmaruj oliwą spód okrągłej formy, najlepiej wysokiej o średnicy około 25 cm. Wyłóż arkusze ciasta w różne strony, tak aby wystawały poza foremkę i każdy posmaruj oliwą w kilku miejscach.
- Na ciasto wylej mleczny sos i szpinak, posyp pokrojonymi pomidorami z zalewy i oliwkami.
- Zawiń farsz w boki ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 minut z termoobiegiem.
pyszne danie:) takie lubię:D
OdpowiedzUsuń180 stopni to za dużo jak na to ciasto. Lepiej przykryć je filtra aluminiowa aby się nie spieklo
OdpowiedzUsuń