Składniki na ciasto:
- 100g masła
- 200g mąki krupczatki lub pszennej
- 1 jajko
- 3-4 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
Wymieszaj wszystkie składniki i urób ciasto, a następnie schowaj je do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blaszkę do tart i zapiecz w 180° przez 25 minut.
Ostudź i przygotuj krem.
Składniki na krem:
- 300g białej czekolady
- 500g serka mascarpone
- 350ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny lub śmietanfix
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubij z fixem i dodaj do niej mascarpone a następnie ostudzoną czekoladę.
Całość ubij mikserem na jednolitą masę.
Wylej masę serowo-czekoladową na ciasto i udekoruj truskawkami.
Posyp migdałami lub wiórkami z białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz