Składniki:
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100ml ciepłej wody(ok 50°)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 100g żółtego sera Gouda lub podobny
- zioła i sezam wg uznania
Wykonanie:
- Zagotuj wodę i ostudź.
- Do miseczki pokrusz drożdże, wsyp cukier i zalej wodą, odstaw na 10 minut, aby drożdże mogły popracować.
- Do większej miski wsyp mąkę, sól, zioła i utarty ser, całość wymieszaj i zalej rozczynem z drożdży.
- Urabiaj ciasto i odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
- Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 4mm i powycinaj nożem paski szerokości 1,5 cm.
- Zakręcaj paluchy i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Przy użyciu pędzelka nakrop paluchy wodą i posyp sezamem tak aby się do nich przykleił.
- Piecz około 10 minut w 200° na złoty kolor.
Super paluchy, robię je zawsze przed imprezą, tylko z ciasta francuskiego(lightz Lidla), takie drożdżowe muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszne są, polecam! :)
OdpowiedzUsuń