W poprzednim poście podawałam przepis na ciasto ptysiowe. Z racji tego, że do tego ciasta nie dodaje się ani soli ani cukru, można je uniwersalnie stosować również do dań słonych. Zrobiłam ich więcej bo aż 20, czyli podwójna porcja :) dlatego przygotowałam wersję dla mięsożerców. Z czystym sumieniem polecam wam tą przekąskę. Jak miałam jakieś 5 lat moja Babcia często organizowała imprezy rodzinne i stąd też pamiętam ten przepis. Razem z kuzynostwem uwielbialiśmy ptysie Babci bo można było je swobodnie wziąć w rękę i bawić się dalej w pokoju obok :)
Składniki na farsz:
- 500g mięsa mielonego
- 3 pomidory suszone z oliwy (niekoniecznie)
- 5 ząbków czosnku
- papryka słodka mielona
- majeranek
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oliwy
- 200g pieczarek
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- Mięso podsmaż na oliwie z czosnkiem i pomidorami, dodaj przyprawy.
- Do studzonego mięsa wbij jajko i wymieszaj z mąką.
- Na osobnej patelni podsmaż pieczarki.
- Nakładaj farsz do połówek ptysiów i na wierzch dodaj pieczarki, ser i opcjonalnie plasterek pomidora, bądź czerwonej papryki.
Przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam ptysia w "na słono"-bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuń