Składniki: na (4 porcje)
- 0,5kg białej cebuli
- 1,5l bulionu
- 50g masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki musztardy Sarepskiej
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Dodatki:
- grzanki (czerstwe pieczywo pokrojone w kostkę podsmaż na maśle czosnkowym)
- starty żółty ser
Wykonanie:
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj posiekaną cebulę.
Poczekaj, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru, a następnie dodaj mąkę i smaż jeszcze przez chwilkę.
Podziel cebulę na dwie części i jedną z nich przełóż do garnka z bulionem, zagotuj aby smaki się połączyły.
Dodaj musztardę, tymianek i dopraw sola i pieprzem.
Gotową zupę zmiksuj blenderem a następnie dodaj drugą połowę cebuli i wymieszaj.
Nalej zupę do kokilek, posyp grzankami i serem.
Piecz przez 6-7 minut w piekarniku ustawionym na grill, aż ser się roztopi.
To musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuń