Składniki: ( na duży garnek)
czas przygotowania: około 1 godziny
- 2 udka z kurczaka/ lub 300g wołowiny
- 1 paczka dowolnej mieszanki mrożonych warzyw/ lub pokrojona włoszczyzna
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 300g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 puszki obranych pomidorów
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn, cząber, kurkuma, curry, cayenne
- sól, pieprz
Do garnka nalej 3,5l wody i ugotuj w nim mięso z pokrojonymi warzywami, tak aby powstał bulion.
W międzyczasie zalej soczewicę gorącą wodą i odstaw na 10 min, następnie odlej z niej wodę i wrzuć soczewicę do bulionu.
Pokrój paprykę w paski i dodaj do garnka, a pieczarki pokrój w talarki i podsmaż z pokrojoną cebulą.
Połącz składniki w garnku i dodaj pomidory.
Dopraw przyprawami według uznania, stale próbując.
Uwaga na pieprz cayenne (bardzo ostry).
Gotuj, aż soczewica zmięknie.
Podawaj z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz