Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1-2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki mąki
- ostra papryczka
- sól, pieprz
- Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
- Dodaj do mięsa około 3 łyżki bułki tartej i uformuj kulki.
- Podsmaż partiami kulki mięsa z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
- Po usmażeniu mięsa przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz jeszcze przez 30 minut bez przykrycia.
- Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż na maśle razem z posiekaną cebulą i papryczką. Następnie zalej odrobiną wody i zagęść mąką.
- Dodaj mięso do sosu z pieczarek razem z całym tłuszczem i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Można dodać odrobinę śmietanki i udekorować natka pietruszki.
świetne:)
OdpowiedzUsuń