Francuski botanik Marchant Odkrył tajemnicę grzybni, z której wyrastają pieczarki. Już w drugiej połowie XVII wieku paryscy ogrodnicy na grzędy z końskim nawozem przesadzili "korzonki" dzikiej pieczarki. Okazały się tak dobre, że już wkrótce smak tych grzybów mogli poznać najzamożniejsi mieszkańcy Paryża. Były one bowiem bardzo drogie i uchodziły za wielki rarytas, niektórzy traktowali je na równo z truflami. Z Francji sława pieczarek trafiła na stoły w pozostałych krajach europejskich.
Dziś największymi producentami pieczarek są Holendrzy i Polacy. W
Polsce z roku na rok rośnie wielkość upraw pieczarki co oznacza, że już
w najbliższym czasie będziemy jej największym producentem na
kontynencie oraz trzecim na świecie.
Co czwarta pieczarka jest wyprodukowana w Polsce.
Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- tymianek
- 200ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- pieczywo
Wykonanie:
- Umyj, obierz i pokrój pieczarki.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Usmaż pokrojoną w kostkę cebulę (aż zmięknie), następnie dodaj pieczarki.
- Przełóż całość do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i śmietanę.
- Całość zagotuj i posyp posiekanymi liśćmi pietruszki.
- Podawaj z chrupiącymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz