Składniki:
- 4 duże płaty mięsa wołowego
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- plastry boczku
- 3 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- 0,5 litra bulionu warzywnego
Wykonanie:
- mięso rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem
- wymieszaj musztardę z przecierem i posmaruj mięso z wewnętrznej strony
- układaj boczek, cebulę i ogórka według uznania a następnie zawiń całość w roladę
- smaż na oliwie z każdej strony a następnie zalej bulionem
- gotuj aż mięso zmięknie, około 1 godziny na małym ogniu
- wyciągnij mięso i zrób sos, dodając odrobinę wody z mąką
Kluski: ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (1 kg jeszcze ciepłe) przeciśnij przez praskę razem z jedną łyżeczką masła i przełóż do miski. Podziel masę na cztery równe części i jedną wyjmij, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, tak aby było na równo, dodaj jedno jajko, włóż z powrotem wyjętą ćwiartkę ziemniaków, wyrób ciasto i uformuj kuleczki a w środku każdej zrób wgłębienie palcem. Gotuj je partiami w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz