Tilapia nie zawiera zbyt wiele wartości odżywczych oprócz białka, ale przygotowana w ten sposób przynajmniej satysfakcjonuje podniebienie, dla bardziej wymagających można ją zastąpić Dorszem. Lekko kwaśna ryba z idealnie dobranymi dodatkami, czyli delikatnym pure i słodką sałatką z kukurydzy. Polecam!
Składniki:
- 4-6 płatów Tilapii lub Dorsza
- 2 łyżki oliwy
- 50g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz cytrynowy
- bazylia
- sól
Wykonanie:
- Umyj rybę polej odrobiną oliwy, natrzyj bazylią, solą i pieprzem.
- Usmaż rybę na rozgrzanej wcześniej patelni, przewracaj, aby się nie przypaliła.
- Pod koniec smażenia dodaj masło i sok z cytryny.
Pure: 0,5kg ugotowanych ziemniaków i ugotowany brokuł przeciśnij przez praskę i dodaj 50g masła, 50 ml słodkiej śmietanki, sól.
Sałatka: puszka kukurydzy, 1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, natka pietruszki, sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz