Czarny ryż jest bogaty w wartości odżywcze takie jak żelazo, cynk, miedź, karoten oraz szereg ważnych dla człowieka witamin. Ziarna czarnego ryżu mają w sobie więcej błonnika oraz witaminy E, niż ziarna ryżu białego. Jego ciemny kolor zawdzięczamy antocyjanom, które korzystnie wpływają na wzrok, układ krążenia oraz pamięć. W starożytnych Chinach ziarna czarnego ryżu uważane za najlepsze, spożywane tylko przez Cesarza
. Dlatego też nazywa się go ryżem "zakazanym", ponieważ nie był dostępny dla ogółu społeczeństwa. Dzisiaj jest inaczej, można go kupić w lepszym supermarkecie i zrobić z niego niezły użytek w postaci tego oto dania. Dla dwóch dorosłych osób wystarczy szklanka ryżu w proporcji do dwóch szklanek wody, ryż ten ze względu na dużą zawartość cennych składników jest bardzo syty. Gotuje się go około 30 minut, a podczas gotowania wypuszcza ciemno-fioletową barwę. Bardzo smaczny, nieco inny, warto go spróbować :)
Składniki: (4 osoby)
- polędwiczka wieprzowa
- 0,5kg pieczarek
- 1 duża cebula
- oliwa do smażenia
- 50g masła
- ząbek czosnku
- zioła
- sól, pieprz
- czarny ryż (około 2 szklanki)
Wykonanie:
- Umyj i natrzyj oliwą, solą oraz pieprzem mięso a następnie odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Zacznij najpierw od ryżu, ugotuj go w proporcji - 1 szklanka ryżu na 2 szklanki osolonej wody. Po 30 minutach odstaw go w ciepłe miejsce, aby sobie doszedł.
- W międzyczasie smaż wcześniej zamarynowane mięso, po 8 minut z każdej strony i podlewaj odrobiną wody. Po usmażeniu wyjmij mięso z patelni i odstaw na bok.
- Tłuszcz z patelni zachowaj do przyrządzenia sosu.
- Podsmaż na maśle cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj pokrojone pieczarki, następnie dodaj tłuszcz z mięsa i odrobinę wody z mąka.
- Dopraw sos solą i pieprzem
Nałóż ryż na talerz, zrób kleks sosu i układaj na nim kawałki polędwicy. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz