Sos:
- 3 małe szalotki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypra cukru
- szczypta soli, pieprz
- łyżka masła
- 0,5 łyżeczki pasty wasabi
- białe wino wytrawne
- 3 gałązki trawy cytrynowej
- 0,5 szklanki gęstej śmietany
- 100 ml mleka
Składniki:
- 10 przegrzebków
- 50g masła
- 10 jaj przepiórczych
- sól,pieprz
- 0,5 kg groszku zielonego (mrożony)
- liście zielonego groszku do dekoracji
Zacznij od przygotowania sosu.
- Posiekaj szalotki na drobne paski.
- W małym garnku rozgrzej oliwę i skarmelizuj cebulkę dodając do niej cukier, sól i pieprz.
- Następnie dodaj łyżkę masła i trochę pasty wasabi.
- Trawę cytrynową rozbij nieostrym brzegiem noża, aż poczujesz cytrynowy zapach.
- Zalej wszystko białaym winem i dodaj gałązki trawy cytrynowej.
- Dodaj mleko i gotuj całość pod przykryciem przez około 10 minut.
- W razie konieczności dolej odrobinę wody.
- Na koniec wyjmij wygotowane gałązki trawy cytrynowej i dodaj gęstą śmietanę.
- Całość zblenduj do uzyskania jednolitego sosu.
- Ugotuj grosze , rozgnieć i dodaj do niego 3 łyżki przygotowanego sosu.
- Jajka przepiórcze usmaż na maśle z odrobiną soli i pieprzu.
- Przegrzebki usmaż na rozgrzanej oliwie po minucie z każdej strony i dopraw solą i pieprzem.
- Na laterzu wykładaj stopniowo puree z groszku, przegrzebki i jajka.
- Całość udekoruj sosem i liśćmi groszku.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz