Ciasto pachnące w całym domu.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki z tapioki
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
- 50 g mąki kokosowej (wiórków kokosowych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 szklanka cukru ( ja dałam ksylitol i cukier kokosowy)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200g masła
- 50g oleju kokosowego
- 2 jajka
Owoce:
- 1 pigwa obrana i pokrojona w kostkę
- 1,5 kg jabłek boskoop obranych i pokrojonych w plasterki
- 2 gruszki obrane i pokrojone w plasterki
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
ETAP 1 (ciasto):
- Do dużej miski wsyp wszystkie mąki, proszek do pieczenia oraz cukry.
- Następnie dodaj jajka ,olej kokosowy i pokrojone w kostkę masło.
- Urabiaj ciasto dłonią aż będzie jednolite.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
ETAP 2 (owoce)
- Pokrojone w plasterki jabłka i gruszki zalej sokiem z cytryny.
- Na dużą patelnię wok wsyp cukier trzcinowy i wlej miód.
- Dodaj pokrojoną w kostkę pigwę i smaż aż zmięknie około 15 minut.
- Następnie dodaj jabłka i gruszki i smaż kolejne 5 minut.
- Pod koniec posyp wszystko cynamonem i wymieszaj.
ETAP 3
- Przygotuj blaszkę 23/36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jedną połowę ciasta wyklej na spodzie blaszki i nałóż owoce.
- Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj owoce.
- Ponakłuwaj widelcem ciasto od góry.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut .
- Po wyjęciu ciasto musi ostygnąć, można je wtedy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz