Składniki:
- Kasza gryczana niepalona 500 g
- Sól himalajska (1 łyżka)
- Woda do namaczania kaszy
- Siemię lniane (1 łyżka)
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną opłucz na sitku, wrzuć do miski posól i zalej letnią wodą, tak aby warstwa wody pokryła kaszę. Moczenie kaszy z solą pozbawi ją częściowo kwasu fitynowego. Pozostaw tą mieszankę na minimum 8 godzin. W tym czasie kasza napęcznieje, stanie się klejąca, a na wierzchu utworzy się pianka.
- Następnie opłucz kaszę i ponownie zalej wodą. Odstaw na kolejne 8 godzin.
- Po kolejnych 8 godzinach odlej nadmiar wody, jeśli unosi się nad kaszą, wody musi być na równo.
- Zmiksuj kaszę blenderem, tak żeby nadal pozostały delikatne grudki.
- Do masy chlebowej dodaj sól i wymieszaj.
- Przelej do foremki (10 x 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż foremkę z ciastem do nienagrzanego piekarnika i pozostaw na 8 godzin, aż urośnie.
- Przed pieczeniem posyp na wierzch siemię lniane.
- Nie wyciągając foremki z piekarnika nastaw go na 200°C i piecz 50 minut.
- Chleb podczas pieczenia ładnie zbrązowieje , a skórka stanie się lekko chrupiąca.
- Wyjmij chleb, ostudź trochę a następnie odklej papier.
- Do krojenia używaj ostrego noża z ząbkami.
Bardzo proszę o rozszerzenie przepisów bezglutenowych i może uda się zamieścić kilka wpisów dotyczących diety rozdzielnej?
OdpowiedzUsuńBędziemy mogli umieścić link do przepisów z bloga na Facebooku na naszej stronie.
Pozdrawiamy!