Ciasto należy przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce, żeby zgęstniało.
Uwielbiam jeść je z mlekiem :)
Składniki:
- 2,5 tabliczki czekolady ( gorzkiej lub mlecznej)
- 0,5 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- olejek waniliowy według uznania
- 0,5 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Wykonanie:
- W miseczce ustawionej na garnku z wrzącą wodą rozpuść masło z połamaną czekoladą.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier, a następnie żółtka i olejek waniliowy.
- Wymieszaj jajka z rozpuszczoną czekoladą.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia wsyp do masy czekoladowej i połącz składniki delikatnie mieszając.
- Przykryj folią aluminiową i schowaj do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
- Z zimnego ciasta formuj kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtocz je w cukrze pudrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie zgniataj kulek, ponieważ ciasteczka same nabiorą kształtu pod wpływem ciepła.
- Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, włóż resztę do lodówki i wyciągaj partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.
- Piec przez 8-12 minut w temperaturze 170ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz