Składniki na Boczniaki z Chilli:
- 0,5 kg boczniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ostra papryczka chilli
- sos sojowy (niekoniecznie)
- oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w talarki, czosnek drobno posiekaj i smaż razem na rozgrzanej oliwie do miękkości.
- Boczniaki umyj, pokrój w paski grubości 1,5 cm i dodaj do cebuli i czosnku.
- Dodaj pokrojoną papryczkę chilli oraz przyprawy i smaż około 10 minut.
- Na koniec dodaj puszkę pomidorów, ocet balsamiczny i duś jeszcze przez 5 minut.
Składniki na Pesto Brokułowe :
1 brokuł
0,5 cytryny (sok)
50g masła
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
100g płatków migdałów
50g startego żółtego sera
sól, pieprz
Wykonanie:
- Brokuł umyj i wstaw do gotującej się, osolonej wody na 5 minut.
- Po ugotowaniu przełóż go do zimnej wody, pozwoli to zachować piękny zielony kolor.
- Odsącz różyczki i zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami dodając stopniowo oliwę według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz