Określenie Stir-frying jako tłumaczenie 'chao' to chińska technika gotowania. Polega na tym, że potrawę smaży się energicznie mieszając w woku, na niewielkiej ilości bardzo gorącej oliwy. W ten sposób wszystko jest miękkie i chrupiące z zachowaniem koloru, smaku i faktury produktów.
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej ( można zastąpić kurczakiem)
- 15 g suszonych grzybów Mun
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kiełków soi z puszki
- 200 g pędów bambusa z puszki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 cm świeżego imbiru
- łyżka maki kukurydzianej
- suszone płatki chili (według uznania)
- oliwa
- sól, pieprz
- makaron udon
- biały lub czarny sezam
- kiełki brokuła
Wykonanie:
- Wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż w woku na oliwie z cebulą pokrojoną w talarki (wołowina około 40 minut, kurczak 10 minut).
- Dodaj imbir i czosnek, sos ostrygowy oraz sojowy, mieszaj i podlewaj winem.
- Grzyby Mun zalej wrzątkiem i odsącz, a następnie dodaj do mięsa.
- Dodaj pokrojoną w paski paprykę, fasolę, pędy bambusa, kiełki soi, olej sezamowy, chili.
- Zagęść sos mąką kukurydzianą, dopraw solą i pieprzem.
- Całość wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem udon.
Cały myk polega na szybkim smażeniu, dlatego wszystkie składniki najlepiej mieć pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz