zacznę od deseru :)
Dla osób ceniących sobie prawdziwy smak czekolady!
Ciasto kruche:
• 1,25 szklanki mąki
• 100g masła
• 1 jajko
• 2 łyżki kakao
Krem I:
• 300 g śmietany kremówki
• 300 g dobrej jakości czekolady gorzkiej
• 40 g masła
• 2 łyżki likieru czekoladowego
Krem II:
• 4 żółtka
• 4 łyżki cukru
• 100g gorzkiej czekolady
• 500g serka mascarpone
• 250g śmietanki kremówki
Borówki lub maliny
Przygotowanie ciasta:
Proponuję przesiać kakao
z mąką i cukrem pudrem. Na stolnicy dodać masło oraz jajko, uformować kulkę
ciasta, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na około jedną godzinę.
Ciasto wyciągnięte z lodówki jest mniej rzadkie, dlatego łatwiej się je wałkuje.
Rozwałkowane ciasto należy ułożyć ostrożnie w formie i piec przez 20min w 150 °.
Przygotowanie kremu I:
Śmietanę zagotować w rondelku, dodać połamaną czekoladę,
masło i kieliszek likieru, całość wymieszać i wylać na przestudzone ciasto. Należy
taki krem przestudzić i schować z ciastem do lodówki na około 3 godziny. Jeżeli
przygotowujecie tarte dla dzieci to proponuję wykorzystać czekoladę mleczną
bądź dodać pół szklanki cukru.
Przygotowanie kremu II:
Żółtka ubić na pulchną masę z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuścić
czekoladę. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, aby nie dostała się do niej
woda ponieważ spowoduje ona, że czekolada się nie rozpuści. Śmietanę ubić, pod
koniec ubijania dodawać partiami lekko przestudzoną czekoladę. Do żółtek dodać
śmietanę z czekoladą, serek mascarpone i całość delikatnie i nie zbyt długo
mieszać. Pamiętaj, że mascarpone nie lubi być długo mieszany! Wyłóż drugą warstwę
kremu na tarte i posyp świeżymi borówkami lub malinami.
Smacznego!
Bardzo dobre ciacho :)
OdpowiedzUsuń