Tarty i Quiche są na tyle fajne, że można je robić z czym dusza zapragnie. Warto nauczyć się tego prostego przepisu na ciasto i tworzyć swoje własne kombinacje smaków. Masę wylewaną na ciasto robi się z mleka, bądź śmietanki lub serów białych. Żeby masa związała wszystkie składniki dodaje się do niej albo jajka, albo mąkę ziemniaczaną. Oto cała tajemnica robienia tego wytrawnego ciasta.
Składniki na ciasto:
- 1 jajo
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
pozostałe składniki:
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietanki
- 3 jajka
- 200 g indyka/kurczaka (filet)
- jedna mała cukinia
- sól, pieprz, świeże zioła
Wykonanie:
- wyrabianie ciasta: mąkę, masło, jajo i sól ugniatam w misce na jednolitą masę. Powinna powstać taka lekko krucha i wilgotna kula ciasta. Zawiń tą kulę w folie aluminiową i schowaj do lodówki na około godzinę ( wszystkie przepisy na kruche ciasto zalecają trzymanie ciasta w lodówce, ale nie jest to konieczne, kilka razy piekłam nieschłodzone ciasto i też było ok)
- ciasto rozwałkuj do grubości około 5 mm na kształt pasujący do formy,
- ułóż rozwałkowane ciasto w formie lub oblepiaj formę kawałkami ciasta,
- zapiecz ciasto przez około 10 minut w 150°C i wyciągnij do ostygnięcia.
- mięso pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku lub podsmaż na oliwie z ziołami,
- wbij jajka do miski i wymieszaj je z śmietanką, mascarpone, pieprzem i solą
- upieczone/usmażone mięso połóż na zapieczone ciasto, zalej masą i poukładaj pokrojoną w talarki cukinię,
- piecz przez 30 minut w 180°C,
- podawaj z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz